Home   Laatste nieuws   Toekomst kinderen met autisme onzeker

Toekomst kinderen met autisme onzeker

De Nederlandse Vereniging van Autisten (NVA) maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg voor kinderen met een handicap.

Veel kinderen met autisme hebben behoefte aan hulp en ondersteuning die niet door mantelzorgers kunnen worden gegeven. Vrijwilligershulp, aangemoedigd door gemeenten, zou niet specialistisch genoeg zijn. Dat schrijft de vereniging in een onderzoeksrapport dat vrijdag wordt gepresenteerd.

67 procent van de autistische kinderen ontvangt mantelzorg. Daarvoor zijn 68 procent van ouders met autistische kinderen minder gaan werken of meer thuis gaan werken. Nog eens 41 procent van kinderen met autisme heeft behoefte aan hulp en ondersteuning, maar krijgt dat niet. Dat blijkt uit een enquête, uitgevoerd door de VU Amsterdam in opdracht van de NVA. De enquête is door ruim 4000 leden ingevuld.

De meest verkregen hulp (voor 71 procent van de kinderen) is individuele begeleiding. Die groep krijgt wegens aanpassingen in de zorg te maken met de gemeente.

Uit de enquête blijkt ook dat meer dan de helft van de autistische jongeren wel zijn begonnen in het vervolgonderwijs, maar hun opleiding niet hebben afgerond. Ruim een derde van de jongeren is ontevreden over autismekennis op het mbo, hbo en wo. Een kwart vind de kwaliteit van de begeleiding ondermaats.

Bron: ANP

 

Comments are closed.